
- 01.Masť s apisinom - včelím jedom
- 02.Zubná pasta s propolisom
- 03.Šampón s propolisom
- 04.Masť s propolisom
- 05.Medová masť s propolisom
- 06.Medový očný krém
- 07.Vlasová voda s propolisom
- 08.Ústna voda s propolisom a odmerkou
- 09.Apiglukan - Med s betaglukánom pána Grulicha
- 10.Masážny balzam s propolisom
- 11.Mydlo s propolisom (hnedé)
- 12.Mydlo s materskou kašičkou (biele)
- 13.Ústny sprej s propolisom
- 14.Propolisový balzam na pery gulička
- 15.Pleťový krém a voda na akné
- 16.Včelí kvetový peľ rouskovaný
- 17.Propolis surový
- 18.Medový balzam na pery s príchuťou vanilky
- 19.Propolisové kvapky - tinktúra 48 g
- 20.Propolisová tinktúra 48 g
- Magazín
- Kazí med zuby? Štúdie ukázali, že je to práve naopak
- Nikdy nedávajte med do horúceho čaju! ...naozaj?
- Rojenie včiel a čo robiť, keď vidím včelí roj?
- Ako stres ovplyvňuje imunitu: 7 rád na jeho zvládanie na základe vedeckých štúdií
- Suchá pokožka - príčiny, starostlivosť a prevencia
- Prírodné zmiernenie prejavov ekzémov a vyrážok
- Ako sa starať o mladistvú pleť po dvadsiatke
- Prvá pomoc pri včelom bodnutí
- Popáleniny, spáleniny a obareniny, ich ošetrenie a pomoc z prírody
- Odpočinok pre unavenú a zvädnutú pleť
- Co je to vlastne MED?
- Ako vybrať správnu starostlivosť podľa typu pleti?
- Čo je to vlastne materská kašička?
- Čo je to Apisin?
- Čo je to včelí vosk?
- Čo je to propolis?
- Čo je to kvetový peľ?
- Ako správne čistiť pleť?
- Ako používať pleťovú masku
- Čo znamená logo "prírodné"?
- Čo je apiterapie?
- Ako na vypadávanie vlasov a lupiny
- Ako na regeneráciu a poškodené vlasy?
- Výrobky so včelím jedom sú vhodné i pre alergikov
- Ako používať včelí peľ
- Naša kozmetika nie je testovaná na zvieratách
- 6 krokov ku krásnej pleti
Kazí med zuby? Štúdie ukázali, že je to práve naopak
Včely a ich produkty nás neprestávajú prekvapovať. Prekvapením môže byť pre mnohých aj skutočný vplyv medu na naše zuby. Možno si z detstva pamätáte na upozornenie vašich mamičiek a babičiek, nech nejete sladké, pretože sa vám budú kaziť zuby. A možno dnes takýmto spôsobom upozorňujete svoje vlastné deti. Áno, cukor skutočne môže viesť k vzniku zubného kazu – o tom, ako to funguje, si niečo povieme ďalej – ale čo taký med? Sedliacky rozum by nám povedal, že na tom bude podobne ako cukor. A chemické vlastnosti medu by závery nášho sedliackeho rozumu potvrdzovali. Lenže skutočné vlastnosti tekutého zlata idú proti všetkým predpokladom. Med sa dá využiť ako prevencia zubného kazu – také sú závery viacerých štúdií, ktoré skúmali vplyv medu na zubnú sklovinu a ďasná. S niektorými z nich sme vás už zoznámili v článku Kazí sa vám zuby? Môže za to cukor, nie med! a na ďalšie sa pozrieme teraz.
Vplyv cukru na naše zuby
Predtým, než sa pustíme do skúmania vplyvu medu na naše zuby, povedzme si, ako v našej ústnej dutine fungujú iné cukry. Dôležité sú v tomto prípade pojmy „zásaditosť“ a „kyslosť“, ktoré majú čo dočinenia s pH, teda tzv. vodíkovým exponentom. Neutrálne pH má číslo 7, kyslé pH je nižšie (v extréme až k 0), naopak zásadité vyššie (až k číslu 14).
Pokiaľ pH v našej dutine ústnej klesne pod 5,5, začnú v ústnej dutine procesy, v dôsledku ktorých sa začínajú kaziť zuby. Kyslé pH majú cukrovinky, ale aj napríklad ocot, víno či bicykle, ovocie a ovocné šťavy. Napríklad kolové nápoje majú pH podobné ako ocot (pod 4), ale niekto ich dokáže vypiť za deň aj celé litre. O ich negatívnom vplyve na naše zuby asi netreba polemizovať. Akonáhle do seba dostaneme jednoduché cukry, začne hodnota pH v ústach nebezpečne klesať, a to dosť vysokou rýchlosťou. Zaujímavé je, že návrat k pôvodnej hodnote pH slín (ideálne okolo 6,5) už prebieha oveľa pomalšie.
Pri nízkej hodnote pH sa v našej ústnej dutine množia baktérie, ktoré vytvárajú povlak (biofilm) na povrchu našich zubov. Tento povlak má deštrukčné účinky na mineralizované tkanivo zubov, u ktorého prebieha tzv. demineralizácia. To znamená v zásade rozklad, ktorý logicky prebieha tým rýchlejšie, čím viac jednoduchých cukrov do seba dostávame. A časom sú tak zuby náchylnejšie na vznik zubných kazov, zápalu ďasien a ďalších pridružených chorôb, v extrémnom prípade vedúcim až k paradentóze a vypadávaniu zubov.
Tu samozrejme záleží na tom, ako často a na ako dlho k demineralizácii dochádza. Zubný kaz prirodzene nevzniká zo dňa na deň, avšak dôležité sú vzorce konkrétneho jedinca na konzumáciu jedla a nápojov. Po ukončení konzumácie sa pH v ústnej dutine postupne vracia do normálu, čo pri výrazne kyselinotvorných potravinách prirodzene trvá dlhšie. Ihneď po konzumácii obzvlášť kyselinotvorných potravín je tak vhodné vypláchnuť si ústa vodou, mliekom alebo ústnou vodou, čo pomôže urýchliť vrátenie pH v ústach do normálu. Z týchto dôvodov sa tiež neodporúča čistiť si zuby ihneď po jedle, prečítajte si viac o správnom čistení zubov.
Tiež med je zo svojej podstaty kyslá potravina (teda v zmysle protikladu k potravine zásadité).
Štúdie1 preukázali, že dokonca aj po zmiešaní so slinami, ktoré majú pH nad šesť (pH 6,1 je u slín hraničný), nevzrastie pH medu nad 5,8. Čo znamená, že koncentrovaný med (teda med bez slín) má pH približne 5,5 alebo nižší – vytvára teda v ústach kyslé prostredie, ktoré by malo podľa všetkých predpokladov kaziť zuby rovnako ako pri jednoduchých cukroch.
Ukazuje sa však, že je to presne naopak. Vedci si dlho lámali hlavu nad tým, čo za tým väzí. Zastavenie tvorby zubného povlaku sa odborne nazýva „inhibícia kariogénneho procesu“. A práve tento zázrak spôsobuje med vďaka prítomnosti „včelieho enzýmu“ GOX (glukózo oxidázy)2.

Iné štúdie4 prišli so záverom, že hoci má med kyslé pH, nespôsobuje eróziu (demineralizáciu) zubnej skloviny ako jednoduché cukry, ale naopak je schopný zubnú sklovinu remineralizovať. Čo inými slovami znamená chrániť ju pred deštrukciou jednoduchými cukrami. Žeby sme si začali medom čistiť zuby?
Prácu zubárom pridávajú hlavne „zlé“ baktérie Streptococcus mutans a Lactobacillus, ktoré sú hlavnými vinníkmi pri tvorbe zubného kazu. Podľa všetkého zabraňuje med tvorbe zubného kazu práve tým, že má inhibičný účinok práve na tieto dve baktérie. Istý výskum vykonaný v Iráne potom ukázal, že zatiaľ čo množenie baktérie Streptococcus m. zastavuje med už v 20% koncentrácii, Lactobacillus je odolnejší a pomôže proti nemu až čistý, neriedený med5.
Lacný med neznámeho pôvodu, ktorý môže obsahovať aj iné cukry, než sa v prírodnom mede bežne vyskytujú, totiž môže naopak tvorbu zubného povlaku podporovať, podobne ako bežné cukrovinky.
Výsledky štúdií sú ale každopádne zaujímavé. Vyzerá to, že práve vďaka unikátnej kombinácii látok, ktoré sú v prírodnom mede obsiahnuté, sú účinky tohto prírodného zázraku presne opačné, než aké sa nám zdali byť na začiatku.
Porovnanie medu s běžnými metodámi
Pri zabraňovaní v tvorbe zubného povlaku med prirodzene nie je samospasiteľný. A v každom prípade je vhodné kvalitný prírodný med kombinovať s ďalšími spôsobmi ochrany chrupu, či už ide o poctivé a pravidelné čistenie zubov, používanie medzizubných kefiek alebo kvalitné ústne vody.
Z našej ponuky vám môžeme odporučiť našu rokmi osvedčenú Ústnu vodu s propolisom, ktorá pri pravidelnom používaní upokojuje a spevňuje ďasná, potláča ich krvácavosť a znižuje riziko vzniku zubného kazu a tiež našu novú bezalkoholovú Ústnu vodu s bylinkami pre účinnú starostlivosť proti paradentóze. zmesi 8 bylín znižuje precitlivenosť ďasien a ich zápallivosť, vďaka obsiahnutému xylitolu obmedzuje aj tvorbu zubného povlaku a poťažmo zubného kazu.

Účinky medu na tvorbu zubného povlaku budú určite vyžadovať ešte ďalšie štúdie, avšak včely na náš život evidentne majú oveľa pozitívnejší vplyv, než sme si zatiaľ dokázali predstaviť. Hoci k tomu, aby sme si zuby čistili výhradne medom, najskôr len tak nedôjde, rozhodne môžete zahodiť poveru, že med kazí zuby. Môžete tak opäť maškrtiť bez výčitiek svedomia.
Späť na zoznam článkov