
- 01.Zubná pasta s propolisom
- 02.Šampón s propolisom veľké 500g balenie
- 03.Pleťová voda na akné s propolisom
- 04.Pleťový krém proti vráskám
- 05.Medový balzam na pery s príchuťou vanilky
- 06.Pleťový krém a voda na akné
- 07.Panenský včelí vosk na rôzne použitie
- 08.Gél s propolisom
- 09.Balzam na popraskanú pokožku
- 10.Masť s apisínom - včelím jedom, veľké balenie
- 11.Pleťové mlieko s materskou kašičkou
- 12.Medový očný krém
- 13.Voda po holení s propolisom
- 14.Mydlo s materskou kašičkou (biele)
- 15.Medový šampón s kondicionérom veľké 500g balenie
- 16.Krabička prvej pomoci
- Magazín
- Co je to vlastne MED?
- Ako vybrať správnu starostlivosť podľa typu pleti?
- Čo je to vlastne materská kašička?
- Čo je to Apisin?
- Čo je to včelí vosk?
- Čo je to propolis?
- Čo je to kvetový peľ?
- Ako správne čistiť pleť?
- Ako používať pleťovú masku
- Čo znamená logo "prírodné"?
- Čo je apiterapie?
- Ako na vypadávanie vlasov a lupiny
- Ako na regeneráciu a poškodené vlasy?
- Výrobky so včelím jedom sú vhodné i pre alergikov
- Ako používať včelí peľ
- Naša kozmetika nie je testovaná na zvieratách
- 6 krokov ku krásnej pleti
Ako používať včelí peľ
Včelí peľ je unikátna prírodná látka. Poďme pozrieť, aký včelí peľ si vybrať, ako ho správne používať.
Druhy včelieho peľu
Na škatuľkách rôznych výrobkov sa najčastejšie stretávate s označením peľ kvetový. Kvetový peľ potom môžeme rozdeliť na dva základné druhy - peľ rouskovaný a peľ perga (včelí chlieb), teda plastové alebo plástový peľ.
Peľ perga (vľavo) a peľ rouskovaný
Plastový peľ je včielkami spracovaný a ľahko stráviteľný. V kvetové peľu nájdeme obrovské množstvo dôležitých látok, od bielkovín, železa a vápnika po fosfor, draslík či horčík. Vďaka svojmu zloženiu je včelí peľ prospešný pre náš organizmus.
Jedna až tri lyžičky včelieho peľu denne
Včelí peľ budete prijímať veľmi príjemnou cestou, po lyžičkách bez nutnosti tepelnej či iné úpravy. Odporúčaná dávka včelieho peľu je jedna až tri lyžičky denne. Ak užívate včelí peľ preventívne, stačí vám polovičná dávka, rovnako ako deťom.
Peľ môžete zapíjať vodou alebo čajom. Tri lyžičky včelieho peľu môžete primiešať aj do medu alebo napríklad jogurtu. Ak by ste ho konzumovali v tepelne spracovaných pokrmoch, stratil by ktorýkoľvek z vitamínov.
Tajomstvo včelárov: kvasenia na včelí peľ
Rouskovaný včelí peľ odporúčame pre lepšiu stráviteľnosť nechať nakvasit. Recept je skutočne jednoduchý:
Prevarte 40 ml vody a zmiešajte s 25 g medu a 100 g včelieho peľu. Dôkladne premiešajte a prelejte do otvorenej pohára. Tú nechajte zhruba 3 dni v izbovej teplote. Potom môžete nakvasenom včelí peľ konzumovať. Štvrtý deň už ale v izbovej teplote zostať nemôže, pretože potrebuje chladnejšie prostredie špajze či chladničky.
Nakvasenom včelí peľ konzumujte ideálne pol hodinky pred jedlom.
Pozor: Včelí peľ perga už procesom kvasenia prešiel priamo v úli, takže už to nemusíte opakovať znovu.
Ako teda včelí peľ užívať?
Peľ si doprajte aj niekoľkokrát ročne a užívajte ho pravidelne po dobu 30 dní. Ak trpíte na alergie tak začínajte na maličkatých dávkach niekoľkých zrniečok rouskovaného včelieho peľu. Včelí peľ postupne pridávajte, až bude zrniečok na jednu až dve lyžičky. Aby bola prevencia čo najúčinnejšie, mal by byť váš imunitný systém sa včelím peľom v kontakte každý deň, preto sa pokúste na prírodné vakcínu nezabúdať. Včelí peľ si môžete zamiešať do medu či jogurtu, nesmiete ho však tepelne upravovať. Dávku včelieho peľu môžete zapiť pohárom neperlivej vody.